Hundutställning

För att hitta en hundutställning till din hund, besök den hundklubb där din hund tillhör, eller på Svenska kennelklubben. tex. för Grand danois, Svenska Grand danois klubben hittar du här.

Nedan hittar du två bra hundböcker. Att lyckas på en hundutställning är att hunden inte morrar åt domaren och uppför sig väl.

Förstå din hund

Förstå din hund.

Klickerträning

Klickerträning.

Skaffa hund till jakt, besök Svenska Jägareförbundet för att läsa om jakthundar. Även jakthundar kan deltaga vid en hundutställning.

Skaffa hund

Ett bra tips inför en hundutställning men också under själva utställningen är att inte bli nervös eller uppjagad. Hunden läser dig som en bok och blir likadan, man behöver inte vinna, två domare dömmer inte på samma sätt. Man kan strunta i att det är en tävling, ställa ut sin hund och få den bedömd.

När man skaffat en hund behöver den aktiveras och tränas. Det finns många bra böcker om hundträning. Nedan en bok om klickerträning.

Klickerträning

Ur innehållet : Med mer än 40 tydliga övningar som presenteras i ett receptformat som är enkelt att följa.

Har din hund felaktigt bett så är det ingen ide att ställa ut den.

Hundarna delas in i olika klasser vid utställningen, tex. jaktklass tikar.

Att skaffa hund innebär att man ska välja hund. Nedan en bok om hundraser.

Välj rätt hundras

Mer än 200 hundraser i text och bild. Alla hund valpar är söta när de är små.

Nedan några av de hundraser som förekommer i Sverige och kan deltaga på en hundutställning.

  • Beagle
  • chihuahua
  • grand danois
  • Jack russel
  • Pudel
  • Schäfer
  • Tax

Nedan hittar du en bra hundbok.

Cesar och hans hundar

Cesar och hans hundar. Cesar Millan har du säkert sett på TV, mannen som pratar med hundar.

Hitta Hundutställning på nätet

Att ställa ut sin hund på en hundutställning är roligt. Det finns för alla hundraser många möjligheter att kunna göra detta, inofficiella och officiella hundutställningar finns. De största skillnaderna mellan dessa utställningar är att hundklubbar anordnar de inofficiella och att domarna inte behöver vara auktoriserade. Kan vara bra att börja med inofficiella utställningarna för att lära sig. Jag har ställt ut ett par gånger och visst är det skoj då bra vitsord delas ut. Den som har en hund och vill ställa ut den kan ta kontakt med den hundklubb som finns för rasen och skaffa sig information om detta. Ofta är det så att hundklubbarna ordnar en hundutställning. Två viktiga saker att tänka på om man ska ställa ut sin hund, den ska vara renrasig och inte ha ett felaktigt bett, vilket gör att det inte är lönt att anmäla hunden till utställning. Ett tips till hundutställning är att själv vara lugn. Blir du nervös så ser hunden detta på dig och blir då också nervös och orolig. Tänk att det är samma hund du har med dig hem som du kom dit med.

Ett av de viktigaste tipsen, ett tips jag fick då jag för första gången skulle deltaga på en hundutställning var att inte bli nervös, spänd eller uppjagad vilket hunden både ser och känner och kan då bli lika dan. Tips, försök att vara som du är i vanliga fall när du är ute och går med hunden, då känner hunden sig trygg och säker. Om hunden blivit nervös och en helt främmande person (domaren) vill se på hundens tänder så finns risken att den morrar som betyder att nu är hundutställningen slut för denna gång.

Även om man nu inte skulle få dessa goda ord om sin hund så är det inte hela värden, hunden är samma hund som man kom dit med. Det är heller inte svårt att ställa ut sin hund vilket kan tros innan man gjort det. Anmäl dig och prova, det kan jag rekommendera. Se till att din hund mår bra då går det bättre att ställa ut hunden.

Via sidorna hundsport, svenska kennelklubben och svenska brukshundsklubben kan du hitta mycket om hundutställning, länkar finns nedan. Förutom att ställa ut sin hund på en hundutställning ges också möjligheter att träffa andra hundägare och uppfödare som kan ge värdefulla tips om tex en hundras man tänkt köpa. Söker man valpar är det utmärkt att besöka en hundutställning, där finns det alltid någon som vet var valparna finns som man söker.

Här kan du ladda ner Utställnings- och Champions bestämmelser.

Nedan annonser innehållande allt från att skaffa hund till olika tillbehör som behövs när man skaffat sin hund eller till den befintliga hunden. Vandra mellan annonserna vilka ofta tillsammans med sin annonsering har olika kampanjer. Du kanske söker ett utställningsbord eller ett utställningstält och med lite tur så kan du köpa detta hos någon av annonsörerna.

Några enkla men värdefulla tips inför en hundutställning. Träna med din hund, gå och halvspring med hunden i en cirkel, korta pass men ofta. Ta fram ett bord som du om du har en liten hund ska lyfta upp hunden på för det vill domarna att man ska göra på utställningen. Hunden behöver vänja sig vid detta. Och som alltid med hundar du hunden gör något bra, beröm hunden.

Om du bestämmer dig för att ställa ut hunden, vad bör du då tänka på? Bästa tipset är att fråga din hunds uppfödare för att få tips och råd. De flesta uppfödare hjälper gärna sina valpköpare och tycker att det är roligt att hunden de fött upp ska ställas ut. Bedömningar, förkortningar och poäng lär man sig snabbt. Ett måste är att domaren ska kunna titta på hundens tänder utan att den vägrar, morrar eller försöker bita domaren. Då är det bara att åka hem.

Sidor om hundutställning, hitta tips och råd för den som tänker ställa ut sin hund.

Bilden nedan är hämtad från Svenska kennelklubben, från sida som handlar om att ställa ut hund. Här kan du läsa det du behöver veta om utställningar. Inom organisation arrangeras dessutom prov i olika tävlingsgrenar som du kan läsa om här. Något du kan läsa om på deras hemsida : På en hundutställning visar du upp din hund och kan vinna priser och andra utmärkelser. Du får också chansen att träffa andra hundintresserade, och du som är uppfödare kan få vägledning vid avel. På de här sidorna får du tips och råd och kan läsa mer om olika utställningar, var i landet de finns, hur du anmäler dig och vilka regler som gäller. Klicka på bilden nedan för att komma till deras hemsida.

Hundutställning

innehåll

Nedan tips inför en hundutställning, hundklubbar, hundraser, klasser och regler samt annonser om annat som har med hundar att göra.

Nedan hittar du en bra bok om hundutställning.

Hundutställning

Hundutställning, handling : att visa sin hund på utställning

Så här kan din hundutställning sluta.

Hundutställning

Här en länk till Nordskånska kennelklubben som anordnar hundutställning i Hässleholm.

Besök din hundklubb för att se vilka regler som gäller vid en hundutställning.